#11 Weer terug naar werk: time is on my side

Wat is tijd toch een veelomvattend en besproken begrip. Het is tijd. Had ik maar tijd. Geef me even tijd. Wat is de tijd. Hier heb ik geen tijd voor. Mocht je tijd hebben. Daar maken we tijd voor. Wat doe je met je tijd. We hebben alle tijd. Binnen een bepaalde tijd. Dat werd tijd. Geen tijd. Alle tijd. Altijd. Naast het weer is tijd misschien wel het meest besproken onderwerp. Hoog tijd om daar eens bij stil te staan.

Alle tijd of altijd

In alles waar we mee bezig zijn speelt tijd een rol. Tijd is eigenlijk geen vriend. Het zet ons namelijk altijd op scherp. Het betekent dat je iets bedacht of gedaan moet hebben op een bepaald moment. Nu zit het leven niet zo in elkaar dat je altijd alle tijd hebt voor alles. Dan zou er misschien ook niets uit je handen komen. Dus hoe ga je dan om met het fenomeen tijd?

Tijd krijgen of nemen

Voor mij is tijd hebben tegenwoordig erg belangrijk en gelukkig krijg ik ook tijd. Want tijd in de betekenis van deadlines levert druk op en dat werkt niet in mijn voordeel. Het kunnen vertragen, niet a la minute een besluit of een reactie te hoeven geven, werkt wel. De tijd nemen om na te denken, om een reactie goed te kunnen formuleren, dat werkt ook. En daar gaat het ten slotte toch ook om: dat we de goede dingen doen. En die kosten soms even wat meer tijd.

Dat geldt ook voor fysiek en mentaal herstel. Vandaag nog vertelde ik collega’s dat mijn hoofd nog niet zo snel werkt als voorheen. Ik verwerk veel en verschillende informatie minder snel, ik wik en weeg meer bij het nemen van een besluit, en stress ligt op de loer wanneer de druk hoog is. Dat is soms frustrerend, want zo was ik niet. De oorzaak ervan ligt in de ondergane (chemo)behandeling. Wat vertrouwen geeft is dat het ook wel weer goed komt, en dat heeft – daar hebben we ‘m weer – tijd nodig. Time is on my side.

Het is voor eenieder die weer terug naar werk gaat, om welke reden dan ook, goed om eens stil te staan bij wat tijd met je doet. Hoe ga je om met je tijd of hoe laat je je erdoor beïnvloeden. Geef jezelf tijd.

Alette

#reintegreren #kankerenwerk #coaching #werkenkanker #lategevolgenkanker #tijd #vertragen #bijwerkingen #terugnaarwerk