#2 Weer terug naar werk: stip op de horizon

Daar zit ik dan. Achter mijn laptop aan mijn bureau. Of eigenlijk niet meer ‘mijn’ bureau; het is een flexplek geworden. Onwennig aan de ene kant en toch ook weer heel normaal. Het fijne van terugkomen in je eigen werk is dat je de mensen kent, je weg weet in het gebouw en in de systemen. Maar dat wil niet zeggen dat alles van een leien dakje gaat. Want wat ga of kan ik precies doen? Wat is mijn stip op de horizon?

A path is made by walking on it

Samen met mijn coach – ja ook ik heb er een en dat is erg fijn – heb ik een opbouwschema opgesteld. Ik begon met 2x 2 uurtjes in de week en dat bouw ik langzaam uit in de komende maanden. “Het is belangrijk dat je weer succeservaringen opdoet.” Het is alsof ik mezelf hoor praten tegen een coachee. Ze heeft helemaal gelijk. Dit opbouwschema is mijn houvast, mijn stip op de horizon: namelijk weer volledig aan het werk zijn. Hoe de weg er naar toe gaat verlopen kan ik niet zien, maar wat ik wel weet: ‘a path is made by walking on it’.

Meer plussen dan minnen

Het voelt goed om weer aan het werk te zijn. Hoewel de eerste weken vooral nog bestonden uit bijkletsen, koffie drinken, mijn laptop updaten en mijn werkzaamheden afbakenen. Afbakenen, dat is wel een uitdaging. Vroeger dacht ik nog weleens ‘dit maak ik nog even af’ en dat ‘even’ kon dan zomaar een uur worden. “Hoe laat ben je thuis want ik heb honger”, wekte me dan uit de werkmodus en vervolgens sjeesde ik naar huis. Stress! Dat wil ik niet meer. Het voelt zo fijn om tegen jezelf te zeggen ‘het is tijd, ik sluit nu af en ik ga er morgen mee verder.’ Wat maakt toch dat we zo vaak over onze eigen grenzen gaan? Af en toe is niet erg, maar structureel wel.

Re-integreren is een les in grenzen stellen. Zodat terug naar werk zo succesvol mogelijk verloopt. In de maanden die achter me liggen, leerde ik wat me energie gaf en wat me energie kostte. Het gekke is dat je dat best wel weet van jezelf, maar dat je daar niet altijd naar luistert. En toch is het zo belangrijk dat er meer plussen dan minnen zijn op een dag.

Pauze nemen

Ik sta op, rek me uit. Even achter die laptop vandaan. Ik loop naar beneden en zet een potje thee voor mijn collega’s en mijzelf. De waterkoker doet er lekker lang over. Een klein half uurtje later ga ik productiever verder. Die pauze heeft me opgefrist.

Mijn opbouwschema zegt: het is tijd. Ik sluit mijn laptop, maak nog even een praatje met een collega en fiets op mijn gemak naar huis.

Alette

#grenzen stellen #succeservaringen #stress #doelen stellen #energie #re-integreren #horizon