#3 Weer terug naar werk: goede voornemens

Zo vlak voor het nieuwe jaar overdenk ik wat mijn goede voornemens zijn. Gek eigenlijk dat alleen al het omslaan van een bladzijde op de kalender, die gedachte op gang brengt. In elk geval sta ik er bewust bij stil, om daarna weer met nieuwe spirit vooruit te kunnen gaan.

Goede voornemens

Het zal je niet verbazen dat mijn goede voornemen is om weer 100% aan het werk te zijn. Daar heb ik overigens niet helemaal de regie over, laat staan alle invloed op. Voor mij, als toch wel een beetje een control freak, heb ik in de afgelopen periode geleerd dat ik niet alles onder controle kan hebben. Accepteren van de situatie en mijn gevoel erkennen, kon ik wel. Niet dat dat makkelijk of leuk is hoor. Soms heb je gewoonweg geen andere keuze.

Accepteren

Waar het accepteren voor zorgde, is dat ik daarna wel door kon gaan, weer vooruit kon kijken. Zoals accepteren dat ik geen invloed heb op het uiteindelijke resultaat. Accepteren dat ik er wel alles aan kan doen om dit zo positief mogelijk te beïnvloeden. Accepteren dat ik me af en toe rot voel en dat dat ook mag (van mezelf). Waar ik wel controle over heb is wat ik doe, denk of zeg en de besluiten die ik neem. Zaken waar ik me zorgen over maak, maar waar ik geen invloed op heb, heb ik getracht naast me neer te leggen. Want deze zorgen helpen me niet. Dus houd ik het dicht bij huis, dicht bij mezelf.

Keuzes maken

Controle over, invloed op en me druk maken om zaken die me bezig houden, komen ook in mijn werk voor. Vroeger – in de commerciële wereld – zei men wel eens ‘choose your battles’. In feite klopt dat nog steeds, alleen zie ik het niet meer als ‘battles’, maar als keuzes. Ik kies in 2024 dan ook voor realistisch, voor haalbaar, voor welzijn van anderen en mezelf. Dat is mijn goede voornemen: de juiste aandacht naar de juiste zaken. Dat gaat me na een periode van stilstand, vooruit helpen in mijn terugkeer naar werk.

Alette

#goedevoornemens #re-integreren #keuzesmaken #aandacht #Covey #circle of influence #circle of control #circle of concern #ACT #werkgeluk