#4 Weer terug naar werk: de kracht van veerkracht

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Dat maken we allemaal mee. Wat me opviel is wanneer me iets tegenzat, ik toch telkens weer terugveerde. Veerkracht, kun je dat eigenlijk ook versterken?

Laatst vertelde ik aan mijn zoon dat mijn vingerafdrukken weg zijn door de medicatie. ‘Perfect om een moord te plegen’, zeiden we grappend. ‘Of liever om een boek te schrijven; de titel hebben we al: de chemokiller.’ Humor, een krachtig middel in het versterken van veerkracht.

Oefening in veerkracht

Je kent het wel. Ben je net lekker bezig om een deadline te halen, gooit corona roet in het eten. Of blijkt een in jouw ogen geweldig voorstel niet door iedereen omarmd te worden. Ineens kom je dan tot stilstand. Vaak met een flinke frons op je voorhoofd en gedachtes ‘waarom zien ze niet wat ik zie’, of ‘ik kan nu niet ziek zijn’. Maar ja, toch is het zo. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet bij de pakken neer ga zitten? Wat maakt me veerkrachtig en hoe kan ik dit versterken? Dit vraagt wel enige oefening, die ik de afgelopen maanden een flink aantal keer in de praktijk bracht.

Wat werkt vaker doen

Wat deed ik toen, wat me ook helpt in mogelijke tegenslagen bij weer aan het werk zijn?

 • Ik uit mijn emoties en ben alert op stress signalen, terwijl ik voorheen altijd vond dat ik sterk moest zijn. Kwetsbaarheid is juist krachtig.
 • Ik kijk naar wat (ik) wel kan, wat oplossingen zouden kunnen zijn en pak dus aan.
 • Ik kom voor mezelf op, in plaats van dat ik me wegcijfer.
 • Ik begin en eindig mijn dag bewust met een positieve gedachte.
 • Ik boor mijn creativiteit aan, waardoor ik me blijer voel en meer ontspannen. Zoals:
  • een vrolijke playlist maken samen met vrienden;
  • smakelijke recepten met elkaar uitwisselen;
  • het initiatief nemen voor leuke uitjes;
  • ontspannen door sport, schilderen en schrijven.

Veerkracht. Het woord zegt precies wat het is. Iedereen heeft veerkracht in zich. De kunst is om deze bewust aan te boren. Soms zit het me tegen, maar vaker zit het me mee. Dat is de kracht van veerkracht.

Alette

#coping #emotiesuiten #re-integreren #aanpakken #steunzoeken #veerkracht #kwaliteiten #werkenkanker #positiviteit