#9 Weer terug naar werk: welke kleur kies jij?

Puur, melk, wit of hazelnoot? Ik ben geen fan van het indelen van mensen in kleuren, behalve bij Paaseitjes. Liever kijk ik naar mijn gedrag en wat dit doet met anderen. Ook al sla ik daarin wel eens de plank mis. Dan denk ik: “Ik heb iets niet goed gedaan” of “Ik had beter moeten weten.”

Bewust van je handelen

Het is een goede ontwikkeling dat je rekening houdt met de ander in het werk en daarbuiten. Dat blijkt in de praktijk effectief, maar het is niet altijd makkelijk. Want je bent ook wie je bent en soms trap je daardoor onbewust toch op iemands hart. Laatst gebeurde me dat. Een collega gaf me feedback over iets dat zij niet prettig vond. Heel terecht en ik was blij dat ze dit liet weten. Dat maakte me weer bewust van mijn eigen handelen. Maar wat gebeurde er daarna met mij?

Ikken

“Ojee”, dacht ik, “ik heb dit niet goed gedaan. Van iedereen had juist ík toch beter moeten weten.” In plaats van de feedback positief op te pakken, trok ik het me persoonlijk aan. De perfectionist in me is er namelijk van overtuigd dat ik alles goed moet doen. Want anders krijg ik op mijn kop, vinden ‘ze’ me niet aardig of goed genoeg. Daar ben ik zó goed in: mezelf naar beneden halen. Het gevolg: onzekerheid. En daar heb ik natuurlijk niks aan. Dus wat te doen? Allereerst liet ik mijn gevoelige ik mijn onzekerheid uiten en mocht ik even van mezelf huilen (ja echt). Daarna heb ik mijn rationele ik erbij gehaald om vast te stellen wat er nu echt daadwerkelijk aan de hand was. Vervolgens vertelde mijn geruststellende ik dat het is uitgesproken, dat ik goed ben zoals ik ben en dat ik door kan met mijn werk. Zo heeft elke ik haar eigen ‘kleur’.

Weerbaarheid

We hebben allemaal van die ‘ikken’ die ons dwars kunnen zitten, maar ons ook kunnen helpen. In mijn geval draait mijn gevoelige ik overuren. Dat heeft alles te maken met mijn ziekte-, genezings- en re-integratieproces. Mijn emoties liggen aan de oppervlakte en mijn onzekerheid zal zich na meer dan 10 maanden uit de running, gaandeweg moeten gaan verbeteren naarmate ik steviger in mijn (werk)schoenen kom te staan. Het is mezelf ook weer een beetje opnieuw uitvinden. Dat kost tijd en goede ervaringen helpen. Al met al is teruggaan naar werk ook een les in mentale weerbaarheid.

Favoriete kleur

Wat is mijn favoriete kleur? Als het Paaseitjes betreft dan eet ik alle kleuren. En zo is het ook gesteld met mijn voorkeursgedrag: een combinatie van creatieve ondernemendheid, harmoniegericht, voldoen aan de gestelde voorwaarden en af en toe een beetje kort door de bocht. Probeer ook eens een andere kleur, wie weet vind je die best lekker. Fijne Pasen!

Alette

#onzekerheid #perfectionisme #bijwerkingen #reintegreren #kankerenwerk #coaching #ikken #mentaleweerbaarheid #DISC #voorkeursgedrag